top of page

jue, 11 jul

|

Taradell

JORNADES PATRIMONI

Ya no es posible registrarse
Ver otros eventos
JORNADES PATRIMONI
JORNADES PATRIMONI

Horari i ubicació

11 jul 2024, 10:00 – 13 jul 2024, 19:00

Taradell, 08552 Taradell, Barcelona, España

Sobre l'esdeveniment

JORNADES PATRIMONI DEL 11 FINS 13 JULIOL 2024.

Taradell dedica un cap de setmana a l'any a difondre un aspecte concret del patrimoni cultural

El projecte de les Jornades de Patrimoni neix entre el 2020 i el 2021 arran de la necessitat de crear xarxa entre les diferents entitats, fundacions, espais culturals, Ajuntament i associacions per assolir conjuntament els objectius de conservació i difusió del patrimoni. Alhora, es pretén mantenir i potenciar la participació dels diferents col·lectius en la vida cultural. Per això es va començar creant la Taula de Patrimoni, que es va gestar després d'observar que Taradell tenia una gran font de recursos patrimonials, i que calia involucrar els diversos actors de la vida associativa de Taradell per consensuar una manera de fer-los visibles i, al mateix temps, desenvolupar estratègies locals.

El primer pas en aquesta direcció va ser crear una comissió amb les tres regidories que encapçalarien el projecte, Cultura i Patrimoni, Festes i Sostenibilitat. Aquestes regidories van detectar, després de diferents entrevistes amb les entitats, que el treball en xarxa no existia i calia potenciar-lo. Actualment la població de Taradell consta gairebé de 15 entitats i associacions culturals relacionades amb la preservació i recuperació d'elements de la cultura popular com les danses, les festes, aspectes etnològics i de tipus documental. Un cop detectada la problemàtica i sabent que el municipi té molts elements patrimonials que cal difondre, es va fer el llistat d'entitats que es creia que podien encaixar amb el projecte de la Taula i les Jornades de Patrimoni.

Els objectius de la Taula de Patrimoni van dirigits a promoure activitats, accions i esdeveniments per promoure i enfortir el patrimoni taradallenc, amb la col·laboració de les entitats del poble. Darrere d'aquests objectius, també hi ha l'objectiu de contribuir a potenciar els recursos naturals i donar-los a conèixer per promoure el turisme i crear identitat de poble. Alguns d'aquests objectius són els següents.

Conservació del patrimoni. A Taradell el patrimoni sempre ha estat un dels objectius de la corporació i s'han recuperat espais físics, però també, patrimoni documental, immaterial i natural.

Creació. Desenvolupar la Ruta de l'Aigua (un projecte en curs i actualment en fase inicial) per donar conèixer i gaudir tant el patrimoni històric (molins, preses, fonts i canalitzacions) com el patrimoni natural (flora i fauna típica dels boscos de ribera) entorn de la riera de Taradell.

Difusió i promoció de la cultura. Difondre el patrimoni per crear una consciència de conservació dels elements i potenciar-ne el coneixement tot incentivant la recerca.

Accés i participació. Fomentar l'accés i la participació de la població en les festes, entitats i associacions.

Identitat de cohesió. Donar suport per crear una marca de poble que pugui identificar-ne els seus punts forts de cara al turisme i a la pròpia ciutadania.

Efectes territorials ambientals de la cultura. La recuperació de la biodiversitat mitjançant el Parc de les Olors i el treball de l'Ecomuseu per recuperar tècniques, espècies i destreses manuals.

Per tirar endavant aquest projecte s'ha partit de la metodologia de la Taula de Patrimoni, ja que permet el diàleg constant entre els entitats per promoure els valors i el treball en xarxa entre elles i l'Ajuntament. Les reunions que s'hi han dut a terme han acabat desembocant en unes Jornades de Patrimoni dividides en dos dies, amb activitats diverses per difondre el patrimoni local. Així mateix, aquesta xarxa serveix per teixir enllaços i treballar en equip, tot enfortint les relacions entre les diferents entitats.

Compartir este evento

bottom of page