PATRIMONI
DESCOBREIX EL NOSTRE PATRIMONI.
PATRIMONI
El treball de recerca i recuperació desenvolupat des de l’any 1995, ha permès que actualment els Tonis de Taradell disposin de prop de 70 carruatges i eines del camp (alguns són propietat de la comissió i altres estan cedits per particulars) que s’han restaurat, amb l’esforç desinteressat dels membres de la comissió i de col·laboradors externs.
La quantitat i qualitat de material recopilat i l’esperit de recerca van portar a inventariar per part de l’Inventari Etnològic de la Generalitat de Catalunya els carruatges i eines més significatius de la col·lecció: De forma paral·lela a aquesta actuació, també s’han promogut inventaris de les eines utilitzades pels carreters, els guarniments presents en la Masia «El Colomer» del nostre municipi. Per tant, podem dir que el material recopilat i inventariat a Taradell s’ha convertit en una referència per tot el territori català.
Pels mateixos motius que van conduir a la realització dels inventaris, l’Excel·lentíssim Ajuntament de Taradell i per acord unànime dels grups representats en el consistori va cedir a la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat un espai per mantenir els materials recopilats i que al mateix temps serveix com a espai de divulgació per escoles, centres cívics, etc.
Aquest espai, denominat l’Alzinar de la Roca, es pretén que en el futur pugui ser un espai de difusió de la nostra cultura i tradició, en el qual s’hi pugui fer visites guiades i veure tots els carruatges restaurats i carregats tal com es feia anys enrere i explicant de forma clara i entenedora quina era la finalitat de cadascun d’ells. En definitiva volem que l’Alzinar de la Roca es converteixi en un centre de foment i difusió de la cultura rural del nostre país.
Amb aquest objectiu s’ha creat una comissió denominada també «Associació de l’Alzinar de la Roca pel foment de la Cultura Rural» integrada pels mateixos membres de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, i que té la finalitat de fer recerca i difondre tot allò que estigui relacionat amb el món rural del nostre país. Durant els últims anys s’ha tingut l’oportunitat de participar en diversos programes televisius i s’han publicat articles amb la nostra col·laboració.
CAMP DE TREBALL
L’any 2001 la Comissió dels Tonis, l’escola de natura de les Àmfores i el grup de recerca Món Rural de la Universitat de Vic amb la col·laboració del Consell de Joventut de Taradell es va demanar la conselleria de joventut poder organitzar un camp de treball amb l’objectiu de potenciar les tradicions de la pagesia de Taradell els joves d’arreu de Catalunya.
El camp consisteix a restaurar, pintar i fer el manteniment dels carros, restaurar i untar guarniments d’animal del centre de l’Alzinar de la Roca, així com aprendre les tècniques de baster, de carreter i conèixer la festa i la tasca dels Tonis de Taradell. Val a dir que des de l’any 2001 fins al 2009 han passat més de 100 joves d’arreu de Catalunya.
La Comissió de Festes de Sant Antoni Abat dóna suport tècnic per realitzar una valoració més positiva, ja que facilita les tasques de restauració de la col·lecció de guarniments i carros de l’Alzinar de la Roca, al mateix temps que fa difusió de la tradició, la cultura i la festa dels Tonis de Taradell
MÓN RURAL
Des de l'any 2004, coincidint amb les Festes de Sant Antoni Abat, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font disposa d'una secció dedicada a recollir informació de tot tipus sobre el món rural: llibres, revistes, audiovisuals.... Aquest secció porta per nom Espai Joan del Colomer en reconeixement a la tasca de preservació d'objectes de la vida a pagès i relacionats amb les feines del camp que en Joan Lleopart, del mas El Colomer,va desenvolupar durant tota la seva vida.
Aquests fons documental especialitzat en el món rural que s'està convertint en tot un referent que va creixent en quantitat i qualitat amb noves adquisions de procedència diversa i fa que la nostra biblioteca sigui reconeguda dins la Xarxa de Biblioteques Municipals com la biblioteca especialitzada en el món de la pagesia, la vida rural i la festa dels tres tombs.
Molta de la documentació d'aquests fons són publicacions de caire local dedicades a la pagesia que són difícils d'adquirir però que arriben a la Biblioteca per donatiu o intercanvi amb altres biblioteques i institucions.
Hi trobem estudis sobre les masies des de diferents punts de vista: arquitectònic, sociològic, les seves tipologies, estudis sobre les eines i feines del camp i moltes monografies sobre la vida rural a diferents indrets de Catalunya.
Aquest fons especialitzat, que consta actualment de més de 873 volums (12/2022) apareix al catàleg col·lectiu de la Xarxa de biblioteques, fet que facilita la seva difusió i la possibilitat de que un lector d'una altra població interessat en consultar algun document del fons ho pugui fer a través del servei de préstec interbibliotecari que ofereixen les biblioteques públiques.
Aquest fons també apareix en webs especialitzades com la del projecte Arrels. Conreu de sabers, de la Fundació Món Rural i una tria de novetats apareix anualment a la Revista dels Tonis.
Cada mes de gener, durant la festivitat de Sant Antoni Abat, s'organitzen en col·laboració amb els Tonis de Taradell diferents activitats culturals relacionades amb el món rural: presentacions de llibres, Hora del Conte, exposicions i taules rodones.