top of page

HISTÒRIA

TONIS TARADELL

DESCOBREIX LA HISTÒRIA...

CARROS WEB1.jpg
logo.jpg

HISTÒRIA

Des dels inicis del segle XX fins el 1982, els actes s’organitzaven a través de l’Associació de Sant Antoni Abat que estava totalment vinculada a la parròquia de Taradell i gestionada a través de quatre administradors que tenien mandats de dos anys.

Durant aquests anys els actes es centraven en la benedicció dels animals, carreres de burros i algun concert. Un cop acabada la guerra, i sobretot a partir de la dècada dels anys 60 amb la incorporació de noves tecnologies a les zones rural, cosa que va comportar un abandó de les tècniques tradicionals i la pràctica desaparició dels animals destinats al treball, els actes van entrar en decadència fins al punt que es centraven bàsicament en l’ofici religiós i en el ball popular.

A partir de l’any 1982, i amb l’esperit de recuperar les tradicions del nostre país, un grup de vilatans de Taradell es van constituir en l’actual Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van començar a organitzar les festes dels Tonis sense dependre de la parròquia i intentant tornar a portar a terme actes que antigament s’havien organitzat (cursa d’ases, passant dels tres tombs, etc). Des de llavors les festes dels Tonis de Taradell s’han celebrat de forma ininterrompuda durant el cap de setmana anterior al dia de Sant Antoni Abat (17 de gener). L’ única excepció a aquesta continuïtat es va produir durant l’edició de l’any 2002 quan no es va celebrar el passant dels tres tombs per motius sanitaris a causa d’un brot de Pesta Porcina Clàssica a la comarca d’Osona. Tot i això, la resta d’actes es van portar a terme amb total normalitat.

Una altra data important en la història dels Tonis de Taradell és l’any 1995. En aquest moment es va produir una renovació pràcticament total de la comissió, que va traçar les línies d’un pla estratègic a llarg termini per redefinir les festes dels Tonis i assegurar-ne la seva continuïtat. Va ser a partir d’aquest moment quan les Festes dels Tonis de Taradell es van centrar en la recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típiques de les nostres contrades amb la finalitat molt ben definida: recordar i donar a conèixer tot allò que estava relacionat amb el món rural i que amb el pas del temps s’havia substituït per maquinària de gran tonatge.

Val a dir que l’orientació actual de les festes i la idea de definir un pla estratègic es va portar a terme gràcies a la participació d’alguns del membres de la comissió en el Congrés de la Cultura d’Osona organitzat pel Consell Comarcal, celebrat aquell mateix any.

HIMNETONIS TARADELL
00:00 / 02:04
WEB.jpg

TONIS TARADELL

bottom of page